giselanilssonÅrhundradets kärlekssaga
av Märta Tikannen
Regi: Cathrine Parment
Scenografi: Maria Stiernborg
Ljusdesign: Claes Hilding
Medverkande: Gisela Nilsson

Århundradets kärlekssaga efter Märta Tikkanens roman med samma titel kommer åter på Teater Västernorrlands repertoar den 27 januari under Sundsvalls Kulturfestival. Föreställningen spelas i Sundsvall till 12 februari. Ta chansen att se den!

Märta Tikkanens diktsamling om livet som alkoholisthustru till författarkollegan Henrik Tikkanen är väl känd. Gisela Nilsson gör texten till sin egen och ställer fram på scenen en verklighet som annars bara de som varit där känner till. Utan att för en minut undanhålla fasorna gör hon en rolltolkning vars kraft kan få hopplösheten att bli möjlig att besegra.

Den som regisserat denna föreställning är skådespelaren, regissören och pedagogen Cathrine Parment. Någonting har hänt i mötet mellan Cathrine Parment och Gisela Nilsson, oklart vad, men det har med andning, lugn och säkerheten i att våga vara fri på scenen att göra. Resultat är en mycket stark föreställning, inte bara på grund av sitt innehåll utan också på grund av det fantastiska skådespeleriet. Vi får se en skådespelare utveckla sin skådespelarkonst till en ny högre nivå. Det är enastående!

Scenografin med dockor som symboliserar mannen och barnen tydliggör hennes, alkoholisthustruns, ensamhet och iskalla sorg på ett närmast genialt sätt. Till detta hör en ljussättning som ackompanjerar och tydliggör den lyriska textens skiftningar mellan ljus och mörker.

Karin Kämsby