Åkte skidor på myrarna i dag igen. I ett urtidslandskap med snö, is, vassruggar, vindpinade träd och buskar. En blek sol skymtar bland molnen. Där det funnits vatten stöter stavarna i blankisen. Snöflingor i ansiktet. Vind. Färska spår av älg, hare, räv, mård. En flock orrar över oss. Andningen. Den kalla luften.

Kollade på konst i går. Blev insläppt bakvägen på Sundsvalls museum för att se Sebastian Mügges utställning. Ska skriva om den för Volym. Han hade tecknat med kolpenna på väggarna i museet, mot en blåmålad bakgrund. Motiven är Sundsvallsinspirerade och bygger på bilder han hittat på instagram eller digitaltmuseum.se. Eller sånt han sett på stan. Det var kul och lite imponerande. Så stort format. Blyertsskisserna finns med också, i A4. Passade på att låna en bok. Biblo är stängt men man kan beställa böcker och då lämnar de ut den på lastkajen bakom huset. Det vill säga, eftersom jag var inne i huset så la bibliotekarien den på en bänk. Boken var Deborah Spungens Inte som andra döttrar. Författaren är mamma till Nancy Spungen som blev knivdödad av Sid Vicious 1978. Hon var schizofren och en vän tipsade mig om att läsa den när jag berättade om min ständiga oro för NN. Apropå att ha en anhörig som är sjuk.

For hem och fortsatte titta på filmer från Göteborgs filmfestival. Sanna mödrar av Naomi Kawase gjorde starkt intryck. Det var en japansk film om ett par som hade adopterat ett barn. Hans biologiska mamma kom och ville ha honom tillbaka. Hon var 14–15 år när hon blev gravid och föräldrarna skickade i väg henne till en kvinna som hade affärsidén att ta hand om gravida flickor och fixa adoptivföräldrar åt bebisarna. Flickan ville inte lämna ifrån sig barnet men blev tvingad. Sen rymde hon hemifrån. Jag kände igen mig från när jag var ung och blev gravid. Hur föräldrarna reagerade. Föraktet, utstötningen, skammen. För mig slutade det med abort. Det var innan abort var tillåtet i Sverige, man var tvungen att söka tillstånd. Skulle aldrig göra om det.

I dag har vi sett Liborio, en film om fattiga människor i Dominikanska Republiken. En sorts religiös ledare, en fattig bonde som folk tror har uppstått från de döda vill ordna bra liv åt folket. Sen kommer US Marines och skjuter honom och de flesta av hans anhängare. Handlingen bygger på en legend från början av 1900-talet men liborismen sägs leva kvar än i dag.

Vi såg svenska Pleasure också, om en svensk tjej som gjorde karriär i porrindustrin i Los Angeles. Förstod inte varför. Blev illa berörd.